Jadłospis 22.05.2017. - 26.05.2017.

  • Codziennie między posiłkami dzieci dostają do picia wodę mineralną. Dzieci dostają również przekąski z warzyw i owoców.

  • Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

     

    Godziny pracy p. intendentki:

    poniedziałek, środa, piątek 7:00 – 15:00

    wtorek, czwartek 8:00- 16:00

  • Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
    Śniadanie
    Pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, ogórek zielony, natka, kawa z mlekiem
    09:00 - 09:30
    alergeny (1,7)
    Śniadanie
    Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty z ketchupem, sałata, kakao
    09:00 - 09:30
    alergeny (1,7)
    Śniadanie
    Pieczywo mieszane z masłem, pasta z rybą wędzoną , jajkiem i szczypiorkiem, ogórek zielony, bawarka
    09:00 - 09:30
    alergeny (1,3,4,7)
    Śniadanie
    Pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, natka, papryka czerwona, kakao
    09:00 - 09:30
    alergeny (1,7)
    Śniadanie
    Pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane, sałata, rzodkiewka, kawa z mlekiem
    09:00 - 09:30
    alergeny(1,3,7)
    Obiad
    Zupa krupnik, makaron z serem, banan, woda
    12:00 - 12:30
    alergeny (7)
    Obiad
    Zupa jarzynowa, klopsy mielone w panierce, ziemniaki, surówka z pora, białej kapusty i marchewki, jabłko, woda
    12:00 - 12:30
    alergeny (9)
    Obiad
    Zupa rosół z makaronem, potrawka z kurczaka w sosie potrawkowym, marchewka z jabłkiem, ryż, gruszka, woda
    12:00 - 12:30
    alergeny (1,7)
    Obiad
    Zupa barszcz, gołąbki z kapustą, ziemniaki, warzywa gotowane, jabłko, woda
    12:00 - 12:30
    alergeny
    Obiad
    Zupa z kiszonej kapusty, ryba w panierce, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i pora, jabłko, woda
    12:00 - 12:30
    alergeny (1,3,4)
    Podwieczorek
    Kisiel, jabłko, herbata z melisy i pigwy
    14:00 - 14:30
    alergeny
    Podwieczorek
    Chrupki kukurydziane, kręcone, pestki dyni, szklanka mleka
    14:00 - 14:30
    alergeny (7)
    Podwieczorek
    Placek marchewkowy, kakao
    14:00 - 14:30
    alergeny (7)
    Podwieczorek
    Rogal mleczny z masłem i miodem, pestki słonecznika, szklanka mleka
    14:00 - 14:30
    alergeny (7)
    Podwieczorek
    Kaszka manna z musem jabłkowym, herbata miętowa
    14:00 - 14:30
    alergeny (7)

    Poniedziałek

    • Śniadanie
      09:00 - 09:30
    • Obiad
      12:00 - 12:30
    • Podwieczorek
      14:00 - 14:30

    Wtorek

    • Śniadanie
      09:00 - 09:30
    • Obiad
      12:00 - 12:30
    • Podwieczorek
      14:00 - 14:30

    Środa

    • Śniadanie
      09:00 - 09:30
    • Obiad
      12:00 - 12:30
    • Podwieczorek
      14:00 - 14:30

    Czwartek

    • Śniadanie
      09:00 - 09:30
    • Obiad
      12:00 - 12:30
    • Podwieczorek
      14:00 - 14:30

    Piątek

    • Śniadanie
      09:00 - 09:30
    • Obiad
      12:00 - 12:30
    • Podwieczorek
      14:00 - 14:30
    Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
    Śniadanie
    Pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, ogórek zielony, natka, kawa z mlekiem
    09:00 - 09:30
    alergeny (1,7)
    Śniadanie
    Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty z ketchupem, sałata, kakao
    09:00 - 09:30
    alergeny (1,7)
    Śniadanie
    Pieczywo mieszane z masłem, pasta z rybą wędzoną , jajkiem i szczypiorkiem, ogórek zielony, bawarka
    09:00 - 09:30
    alergeny (1,3,4,7)
    Śniadanie
    Pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, natka, papryka czerwona, kakao
    09:00 - 09:30
    alergeny (1,7)
    Śniadanie
    Pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane, sałata, rzodkiewka, kawa z mlekiem
    09:00 - 09:30
    alergeny(1,3,7)

    Poniedziałek

    • Śniadanie
      09:00 - 09:30

    Wtorek

    • Śniadanie
      09:00 - 09:30

    Środa

    • Śniadanie
      09:00 - 09:30

    Czwartek

    • Śniadanie
      09:00 - 09:30

    Piątek

    • Śniadanie
      09:00 - 09:30
    Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
    Obiad
    Zupa krupnik, makaron z serem, banan, woda
    12:00 - 12:30
    alergeny (7)
    Obiad
    Zupa jarzynowa, klopsy mielone w panierce, ziemniaki, surówka z pora, białej kapusty i marchewki, jabłko, woda
    12:00 - 12:30
    alergeny (9)
    Obiad
    Zupa rosół z makaronem, potrawka z kurczaka w sosie potrawkowym, marchewka z jabłkiem, ryż, gruszka, woda
    12:00 - 12:30
    alergeny (1,7)
    Obiad
    Zupa barszcz, gołąbki z kapustą, ziemniaki, warzywa gotowane, jabłko, woda
    12:00 - 12:30
    alergeny
    Obiad
    Zupa z kiszonej kapusty, ryba w panierce, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i pora, jabłko, woda
    12:00 - 12:30
    alergeny (1,3,4)

    Poniedziałek

    • Obiad
      12:00 - 12:30

    Wtorek

    • Obiad
      12:00 - 12:30

    Środa

    • Obiad
      12:00 - 12:30

    Czwartek

    • Obiad
      12:00 - 12:30

    Piątek

    • Obiad
      12:00 - 12:30
    Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
    Podwieczorek
    Kisiel, jabłko, herbata z melisy i pigwy
    14:00 - 14:30
    alergeny
    Podwieczorek
    Chrupki kukurydziane, kręcone, pestki dyni, szklanka mleka
    14:00 - 14:30
    alergeny (7)
    Podwieczorek
    Placek marchewkowy, kakao
    14:00 - 14:30
    alergeny (7)
    Podwieczorek
    Rogal mleczny z masłem i miodem, pestki słonecznika, szklanka mleka
    14:00 - 14:30
    alergeny (7)
    Podwieczorek
    Kaszka manna z musem jabłkowym, herbata miętowa
    14:00 - 14:30
    alergeny (7)

    Poniedziałek

    • Podwieczorek
      14:00 - 14:30

    Wtorek

    • Podwieczorek
      14:00 - 14:30

    Środa

    • Podwieczorek
      14:00 - 14:30

    Czwartek

    • Podwieczorek
      14:00 - 14:30

    Piątek

    • Podwieczorek
      14:00 - 14:30
    No events available!
  • Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

    1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, owies, orkisz, kamut lubich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
      • syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających destrozę,
      • maltodekstryn na bazie pszenicy,
      • syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
      • zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    2. Skorupiaki i produkty pochodne.
    3. Jaja i produkty pochodne.
    4. Ryby i produkty pochodne, z wyj,ątkiem:
      • żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy,
      • żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina,
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
    6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
      • całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego,
      • mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego,
      • fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego,
      • estru stanolu roślinnego produkowanego ze zteroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
    7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
      • serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
      •  laktitolu.
    8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzeczhy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglas regia), orzechy nerkowca (Anacardium occcidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletina exoelsa), pistacje-orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechó wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
    9. Seler i produkty pochodne.
    10. Gorczyca i produkty pochodne.
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
    12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spozycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
    13. Łubin i produkty pochodne.
    14. Mięczaki i produkty pochodne.
  • Warto wiedzieć

    Zbilansowana dieta jest istotnym elementem prawidłowego rozwoju dzieci. Nasze przedszkole posiada własną kuchnię zarządzaną przez kucharkę z wykształceniem gastronomicznym.

    Dbamy, aby posiłki były odpowiednio zbilansowane pod względem kalorycznym i zawierały wartości odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka. Dokładamy wszelkich starań, by posiłki nie tylko były zdrowe ale również smakowały dzieciom, i dawały energię do codziennej nauki i zabawy. W naszej kuchni potrawy przygotowujemy wyłącznie ze świeżych produktów, warzyw i owoców, dostarczanych przez sprawdzonych dostawców. Posiłki przygotowujemy z największą starannością, przy zachowaniu restrykcyjnych zasad higieny i zgodnie z procedurami GHP i HCCAP. Dbamy aby posiłki były zdrowe – nie używamy półproduktów i nie zamawiamy gotowych dań.

    Wprowadzamy do diety dzieci produkty pełnoziarniste i posiadające optymalną ilość składników odżywczych (minerałów, witamin), przy stosunkowo niewielkiej wartości kalorycznej. Nie stosujemy przypraw zawierających polepszaczy smaku (glutaminian sodu). Wprowadzamy doprawianie potraw ziołami oraz niewielką ilością soli i cukru.

    Gdy zachodzi taka konieczność Szef Kuchni jest w stanie przygotować jadłospis uwzględniający zalecenia lekarskie zgodnie z indywidualnymi potrzebami dziecka w zakresie żywienia.

  • Kaloryczność posiłków
    • Wołowina235 Kcal / 100 g
    • Kotlet schabowy175 Kcal / 100 g
    • Pieczony kurczak105 Kcal / 100 g
    • Indyk125 Kcal / 100 g