-
Codziennie między posiłkami dzieci dostają do picia wodę mineralną. Dzieci dostają również przekąski z warzyw i owoców.
-
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Godziny pracy p. intendentki:
poniedziałek, środa, piątek 7:00 – 15:00
wtorek, czwartek 8:00- 16:00
- No events available!
-
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, owies, orkisz, kamut lubich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających destrozę,
- maltodekstryn na bazie pszenicy,
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
- zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne, z wyj,ątkiem:
- żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy,
- żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina,
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego,
- mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego,
- fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego,
- estru stanolu roślinnego produkowanego ze zteroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- laktitolu.
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzeczhy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglas regia), orzechy nerkowca (Anacardium occcidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletina exoelsa), pistacje-orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechó wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spozycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, owies, orkisz, kamut lubich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
-
Warto wiedzieć
Zbilansowana dieta jest istotnym elementem prawidłowego rozwoju dzieci. Nasze przedszkole posiada własną kuchnię zarządzaną przez kucharkę z wykształceniem gastronomicznym.
Dbamy, aby posiłki były odpowiednio zbilansowane pod względem kalorycznym i zawierały wartości odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka. Dokładamy wszelkich starań, by posiłki nie tylko były zdrowe ale również smakowały dzieciom, i dawały energię do codziennej nauki i zabawy. W naszej kuchni potrawy przygotowujemy wyłącznie ze świeżych produktów, warzyw i owoców, dostarczanych przez sprawdzonych dostawców. Posiłki przygotowujemy z największą starannością, przy zachowaniu restrykcyjnych zasad higieny i zgodnie z procedurami GHP i HCCAP. Dbamy aby posiłki były zdrowe – nie używamy półproduktów i nie zamawiamy gotowych dań.
Wprowadzamy do diety dzieci produkty pełnoziarniste i posiadające optymalną ilość składników odżywczych (minerałów, witamin), przy stosunkowo niewielkiej wartości kalorycznej. Nie stosujemy przypraw zawierających polepszaczy smaku (glutaminian sodu). Wprowadzamy doprawianie potraw ziołami oraz niewielką ilością soli i cukru.
Gdy zachodzi taka konieczność Szef Kuchni jest w stanie przygotować jadłospis uwzględniający zalecenia lekarskie zgodnie z indywidualnymi potrzebami dziecka w zakresie żywienia.
-
Kaloryczność posiłków
- Wołowina235 Kcal / 100 g
- Kotlet schabowy175 Kcal / 100 g
- Pieczony kurczak105 Kcal / 100 g
- Indyk125 Kcal / 100 g